Vaunuverho pikkuisen kanssa kruisailuun

Kangaskaupassa kaikkia ihania vauvakuoseja hypistellessäni innostuin tekemään vaunuihimme uniikin vaunuverhon. Sen tekeminen on helppoa ja kangastakin kuluu melko vähän, joten oman vaunuverhon tekeminen voi onnistua jo niistä tilkuista mitä mahdollisesti kaappiin on jäänyt edellisistä ompeluksista tai tekemällä löytöjä kangaskaupan tilkkulaareista.

Itse valitsin vaunuverhon kankaaksi paksumpaa puuvillaa. Näin kangas pysyy helpommin kuosissaan eikä siitä näy läpi. Materiaaliksi sopii kuitenkin hyvin myös esimerkiksi trikoo, mikä on hieman venyvämpää kangasta. Ohuempaa kangasta käytettäessä on kuitenkin hyvä tukea sirkkarenkaan kohdat tukikankaalla.

Kannattaa myös varmistaa ohuemmassa ja vaaleammassa kankaassa, että siitä ei näy kuviot läpi aurinkoisena päivänä, koska verhoon tulee kaksi kangasta päällekkäin. Halutessaan nurjalle puolelle voi valita jonkin kuviottoman kankaan tai silittää tukikankaan kokonaan toiseen vaunuverhon kankaaseen, jolloin kankaasta tulee hieman paksumpi.

Muut tarvikkeet kankaan lisäksi:

  • sirkka- / purjerenkaita (vähintään 8,5 mm) ja työkalu niiden kiinnittämiseen
  • monitoimirengas (5 kpl)
    Tarvikkeet pystyy tilaamaan esimerkiksi Punahilkan nettikaupasta. Lisäksi niitä voi ostaa hyvin varustelluista kangas- ja askarteluliikkeistä.
  1. Kaavan piirtäminen

Itse piirsin vaunuverhon kaavan käsivaralla. Asetin kaavapaperin vaunukopan suuaukon päälle ja piirsin kynällä aukon ääriviivat ylös. Tarvittaessa kaavojen tekemiseen voi käyttää myös aivan tavallista paperia. Selkeytin piirustusjälkeä vielä tekemällä siitä pöydän päällä tasaisemman ja leikkasin kaavan irti paperista. Lopuksi taitoin kaavan vielä pituussuunnassa kahtia ja tasoitin erityisesti pyöreän yläreunan symmetriseksi molemmilta puolilta.

Oma verhoni on tehty britax smile III-vaunuihin. Vaunuverhon korkeus on 42 cm ja leveys 35 cm. Halutessaan verhosta voi tehdä myös pidemmän, jos haluaa käyttää samaa verhoa esimerkiksi tulevaisuudessa myös vaunujen ratasosassa.

2. Kankaan leikkaaminen

Kaavan valmistuttua asetin kankaan kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain ja piirsin kaavan ääriviivat kankaalle sisällyttäen siihen 2 cm saumavarat. Leikkasin piirtojälkeä pitkin kankaasta kaksi samanlaista palaa. Leikkasin kankaasta myös neljä noin 30 cm pätkää, jotka olivat leveydeltään noin 4 cm. Näistä sain vaunuverhon sivuihin kiinnitysnarut.

3. Vaunuverhon ompeleminen

Kankaiden leikkaamisen jälkeen ompelin aluksi kiinnitysnarut valmiiksi. Tämän jälkeen kiinnitin itse vaunuverhon kankaat oikeat puolet vastakkain toisiinsa kiinni sekä asetin kiinnitysnarut haluamaani kohtaan. Ole tarkkana, että kiinnitysvaiheessa narut jäävät vaunuverhon pussin sisälle. Kun käännät työn, narut ovat silloin oikealla puolella. Huomioi myös, että jätät vaunuverhon alalaitaan riittävästi tilaa kankaan kääntämistä ja ompelua varten.

Kun kaikki palaset ovat paikoillaan, ompele vaunuverhon pitkät sivut ja pyöreä yläkaari noin 2 cm päästä kankaan reunasta. Näin reunaan jää riittävästi vahviketta sirkkarenkaiden kiinnitystä varten. Jos kangas on kovin ohut, kannattaa ennen ompelemista silittää kovikekangasta sirkkarenkaiden kiinnityskohtiin nurjalle puolelle.

Kun pitkät sivut ja pyöreä yläreuna on ommeltu kiinni, käännä työ oikein päin. Nyt kiinnitysnarujenkin pitäisi olla kiinnitettynä haluamaasi kohtaan sivusaumalla. Käännä tämän jälkeen vielä noin 2 cm alalaidasta kankaan oikeat puolet vastakkain pussin sisään ja ompele siististi kiinni kankaan oikealta puolelta.

4. Sirkkarenkaiden kiinnitys

Itse ostin vaunuverhon kiinnitykseen käytettävät sirkkarenkaat tai toiselta nimeltään purjerenkaat punahilkan nettikaupasta. Mukana tullut työkalu ei ollut kuitenkaan riittävän terävä tehdäkseen kankaaseen reiän, joten tein reiät aluksi Prym varion pihdeillä ja kiinnitin sen jälkeen renkaan paikoilleen Hemlinen työkalun avulla.

Reiän painaminen kankaaseen pihdeillä

Merkitsin aluksi vaunuverhoon himmeästi kynällä renkaiden paikat tasaisesti noin 1 cm päähän vaunuverhon reunasta. Verhon alareunaan en kiinnitysrenkaita laittanut, jotta sitä on helpompi nostaa narujen avulla esimerkiksi ylöspäin, jos toivoo pienen tuulenvireen käyvän vaunukoppaan lämpimämmällä ilmalla. Painoin pihdeillä reiät merkitsemiini kohtiin sekä isonsin reikiä painamalla useamman reiän vierekkäin.

Kun reikä oli riittävän iso, työnsin sirkkarenkaan hatun mallisen osan siitä läpi. Jos haluat, että vaunuverhosi toinen puoli on selkeästi etupuoli, kannattaa sirkkarenkaan hattumallinen osa työntää kankaan etupuolelta takapuolelle. Tällöin renkaan siistimpi osa jää näkyviin oikealle puolelle. Tämän jälkeen aseta ohuempi rengas kankaan läpi työntämäsi hattuosan ympäri.

Vasemmassa kuvassa hatun mallinen sirkkarengas, mikä työnnetään kankaan läpi oikealta puolelta nurjalle puolelle. Oikean puoleisessa kuvassa ohuempi rengas on pujotettu hatun mallisen sirkkarenkaan läpi paikoilleen kankaan nurjalla puolella.

Irrota sirkkarenkaiden mukana tullut pyöreä osa työkalusta ja aseta se kovalle alustalle. Itse käytin puista leikkuulautaa tukena, jotta tulevat vasaraniskut voi tehdä napakasti pelkäämättä, että pöytään tai lattiaan jää jälkiä. Aseta sirkkarenkaan hattuosa pyöreän työkalun päälle. Tämän tarkoituksena on pitää rengas paikoillaan sen kiinnittämisen aikana.

Vasemman puoleisessa kuvassa työkalusta on irrotettu pyöreä tukiosa. Oikean puoleisessa kuvassa tuki on asetettu hattumallisen sirkkaosan alle tueksi kiinnitystä varten.

Varmista, että ohuempi rengas on edelleen hyvin hattuosan ympärillä ja aseta työkalun toinen pää, missä on terävämpi osa, hattuosan päälle. Pidä työkalusta kiinni ja lyö vasaralla työkalun pyöreään osaan muutamia kertoja napakasti. Jotta saat renkaan kiinnittymään hyvin, kannattaa lyönnit tähdätä sekä työkalun keskelle sekä hieman reunoille. Pidä kuitenkin työkalusta vasaroinnin aikana hyvin kiinni, jotta saat renkaan kiinnittymään tasaisesti joka reunasta.

Vasemman puoleisessa kuvassa tyäkalun terävämpi osa, mikä asetetaan hattumallisen sirkkarenkaan sisään pitämään rengasta paikoillaan vasaroinnin aikana. Oikean puoleisessa kuvassa lyödään vasaralla sirkkarengas kasaan muutamilla napakoilla iskuilla.
Vasemman puoleisessa kuvassa näkuvissä kankaan oikea puoli ja oikean puoleisessa kuvassa nurja puoli.

5. Kiinnitysrenkaat

Kun kaikki sirkkarenkaat ovat paikoillaan, ei tarvitse kiinnittää kuin enää renkaat vaunuverhon reunoihin. Itse käytin AddBaby -monitoimirenkaita, joita saa ostettua myös esimerkiksi punahilkan nettikaupasta. Tärkeää on tarkistaa, että renkaat mahtuvat varmasti kulkemaan sirkkarenkaiden läpi. Sitten ei muuta kuin vaunuttelemaan!

Jätä kommentti

Jätä kommentti

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus